Jadłospis
24.01.2022 r. – 28.01.2022 r.
Data |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad |
24.01.2022 poniedziałek |
Chleb sądecki (gluten)z masłem (białko mleka), polędwica tradycyjna (gluten, białko jajka, białko mleka, seler, soja, gorczyca), sałata lodowa, ogórek kiszony, pomidor, kawa zbożowa z mlekiem (białko mleka, gluten), melon |
Gruszka w kremie waniliowym (białko mleka), bułka kajzerka (gluten)z masłem (białko mleka), soczek jabłkowy |
Barszcz czerwony (seler) z uszkami (gluten, białko jajka) na wywarze mięsno – jarzynowym, zielona pietruszka, ziemniaki, jajko (białko jajka) w sosie koperkowym (gluten, białko mleka), surówka z pekińskiej kapusty z marchewką, jabłkiem i szczypiorkiem, kompot wieloowocowy |
25.01.2022 wtorek |
Tarte ciasto (gluten, białko jajka) na mleku (białko mleka), chleb razowy (gluten) z masłem (białko mleka), powidło śliwkowe, mandarynka |
Sałatka z ryżu, tuńczyka (ryba), jajka (białko jajka), szczypiorku i papryki, bagietka (gluten) z masłem(białko mleka), herbata z owoców leśnych |
Zupa z groszku omielanego (gluten) z makaronem gwiazdki(gluten, białko jajka) na wywarze mięsno - warzywnym, zielona pietruszka, ziemniaki , eskalopki drobiowe (gluten, białko jajka), surówka z pory z cebulką i marchewką, kompot malinowy |
26.01.2022 środa |
Chleb wieloziarnisty (gluten) z masłem (białko mleka), kabanos wieprzowy (gluten, białko jajka, białko mleka, seler, soja, gorczyca), ser żółty Gouda (białko mleka), ogórek zielony, rzodkiewka, bawarka (białko mleka) |
Pasta jajeczna (białko jajka) ze szczypiorkiem, bułka pszenna (gluten) z masłem (białko mleka), papryka świeża kolorowa, kalarepka, kakao z mlekiem (białko mleka), winogrona |
Krupnik zabielany (seler, białko mleka) na wywarze mięsno –jarzynowym z ziemniakami, zielona pietruszka, , pierogi leniwe (gluten, białko jajka, białko mleka) z masłem (białko mleka) i bułką tartą (gluten), surówka z marchewki i jabłka, kompot z owoców mieszanych |
27.01.2022 czwartek |
Chleb domowy (gluten) z masłem (białko mleka), ryba Makrela, ogórek małosolny, papryka żółta, szczypiorek, herbata z żurawiną, ananas |
Kisiel truskawkowy, mleczko waniliowe (białko mleka), pałeczki kukurydziane, banan |
Zupa pomidorowa (seler, białko mleka) z ryżem na wywarze mięsnym z warzywami, zielona pietruszka, kasza kuskus, gulasz wieprzowy (gluten), buraczki zasmażane (gluten), kompot z czarnej porzeczki |
28.01.2022 piątek |
Chleb orkiszowy (gluten) z masłem (białko mleka), pasztet z pieca, sałata zielona, pomidor, ogórek świeży,kawa zbożowa z mlekiem (białko mleka, gluten), jabłko |
Ciepłe lody z truskawkami (białko mleka), wafel naturalny (gluten), herbata z cytryną, kiwi |
Zupa kalafiorowa (seler, białko mleka) na kurczaku z makaronem kolanka (gluten, białko jajka), zielona pietruszka, ziemniaki, ryba Miruna duszona w jarzynach (seler), surówka z kiszonej kapusty z cebulką i szczypiorkiem, kompot wieloowocowy |
Produkty zapisane pogrubioną i pochyłą czcionką zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011 r. (nr 1169/2011) – zał. Nr II do zarządzenia zawierają substancje lub są nazwami produktów wywołujących alergię lub reakcje nietolerancji. Jadłospis może zostać zmieniony z powodu braku lub nagłego wzrostu ceny wybranego produktu.
W ciągu dnia dodatkowo na życzenie każdego dziecka podawane są napoje (woda mineralna, kompot, herbata). Naleśniki, pierogi, surówki, sałatki, pasty, kisiel, galaretki, budyń i koktajle to wyrób własny
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmianyhybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę,
- maltodekstryn na bazie pszenicy,
- syropów glukozowych na bazie jęczmienia,
- zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
- Skorupiaki i produkty pochodne,
- Jaja i produkty pochodne,
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy,
- żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina,
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego,
- mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego,
- fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego,
- estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
- Mleko i produkty pochodne(łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
- serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
- laktoitolu.
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis l.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinensis(Wangenh.)K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queenslana (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
- Seler i produkty pochodne,
- Gorczyca i produkty pochodne,
- Nasiona sezamu i produkty pochodne,
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litrw przeliczeniu na całkowita zawartośćSO2dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
- Łubin i produkty pochodne,
- Mięczaki i produkty pochodne.
W/w wykaz jest zgodnyz Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011 r.(nr 1169/2011 – zał. nr II do zarządzenia) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. (Dz.U. z 2014r. poz 669, z póżn. zm) . |
|