Jadłospis
10.01.2022 r. – 14.01.2022 r.
Data |
Śniadanie I |
Śniadanie II |
Obiad |
10.01.2022 poniedziałek |
Chleb podhalański (gluten) z masłem (białko mleka), schab pieczony (gluten, białko jajka, białko mleka, seler, soja, gorczyca), sałata zielona, ogórek świeży, rzodkiewka, kawa zbożowa z mlekiem (białko mleka, gluten)
|
Chałka (gluten) z masłem (białko mleka), marchewka tarta z jabłkiem (białko mleka), herbata malinowa z cytryną |
Zupa jarzynowa (seler, białko mleka) z ziemniakami na wywarze mięsnym, zielona pietruszka, makaron łazanki (białko jajka, gluten) z serem (białko mleka), mus truskawkowy, kompot wieloowocowy, banan |
11.01.2022 wtorek |
Płatki owsiane na mleku (białko mleka), bułka wieloziarnista (gluten) z masłem (białko mleka), dżem malinowy 100%, gruszka
|
Sałatka z ryżem, tuńczykiem (ryba) i jajkiem (białko jajka), papryka świeża kolorowa , chleb razowy (gluten) z masłem (białko mleka), herbata z owoców leśnych |
Zupa z groszku omielanego (seler) z makaronem gwiazdki (białko jajka, gluten), ziemniaki, indyk duszony, fasola szparagowa z wody z masłem (białko mleka) i bułką tartą (gluten), kompot wieloowocowy |
12.01.2022 środa |
Chleb tradycyjny (gluten) z masłem (białko mleka), kabanos wieprzowy(gluten, białko jajka, białko mleka, seler, soja, gorczyca), ogórek kiszony, papryka czerwona, rukola, kawa zbożowa z mlekiem (białko mleka, gluten) |
Kasza manna (białko mleka) na gęsto z cynamonem, chrupki kukurydziane, mandarynka |
Zupa kalafiorowa (seler, białko mleka) z tartym ciastem (białko jajka, gluten), risotto z mięsem i warzywami, sos pomidorowy (gluten, białko mleka), surówka z pekińskiej kapusty z marchewką i szczypiorkiem, kompot z owoców mieszanych |
13.01.2022 czwartek |
Jajecznica (białko jajka) na masełku (białko mleka) ze szczypiorkiem, bułka graham (gluten) z masłem (białko mleka), pomidor, ogórek zielony, herbata z żurawiną |
Chleb swojski (gluten) z masłem (białko mleka), pasztet z kurczaka pieczony,sałata lodowa, rzodkiewka, papryka żółta, kawa zbożowa z mlekiem (białko mleka, gluten), kiwi |
Krupnik zabielany (seler, białko mleka) z kaszą pęczak na wywarze mięsno - warzywnym, zielona pietruszka, pierogi (gluten, białko jajka) z mięsem i kapustą, surówka z czerwonych buraków z jabłkiem, kompot agrestowo - truskawkowy |
14.01.2022 piątek |
Zupa mleczna (białko mleka) z makaronem ryżowym (białko jajka, gluten),bagietka (gluten) z masłem (białko mleka), ser żółty Edamski (białko mleka), rzodkiewka, ogórek małosolny, szczypiorek |
Szarlotka (gluten, białko mleka, białko jajka), kakao z mlekiem (białko mleka), winogrona |
Krem cebulowy (seler) z groszkiem ptysiowym (gluten, białko jajka) na wywarze mięsnym z jarzynami, ziemniaki, kotlet rybny mielony (gluten, białko jajka), sałata zielona ze śmietaną (białko mleka), kompot z czarnej porzeczki |
Produkty zapisane pogrubioną i pochyłą czcionką zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011 r. (nr 1169/2011) – zał. Nr II do zarządzenia zawierają substancje lub są nazwami produktów wywołujących alergię lub reakcje nietolerancji.
Jadłospis może zostać zmieniony z powodu braku lub nagłego wzrostu ceny wybranego produktu.
W ciągu dnia dodatkowo na życzenie każdego dziecka podawane są napoje (woda mineralna, kompot, herbata). naleśniki, pierogi, surówki, sałatki, pasty, kisiel, galaretki, budyń i koktajle to wyrób własny.
Wykaz substancji i produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji:
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmianyhybrydowe, a także produkty pochodne, z wyjątkiem:
- syropów glukozowych na bazie pszenicy zawierających dekstrozę,
- maltodekstryn na bazie pszenicy,
- syropów glukozowych na bazie jęczmienia,
- zbóż wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
- Skorupiaki i produkty pochodne,
- Jaja i produkty pochodne,
- Ryby i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- żelatyny rybnej stosowanej jako nośnik preparatów zawierających witaminy lub karotenoidy,
- żelatyny rybnej lub karuku stosowanych jako środki klarujące do piwa i wina,
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne,
- Soja i produkty pochodne, z wyjątkiem:
- całkowicie rafinowanego oleju i tłuszczu sojowego,
- mieszaniny naturalnych tokoferoli (E306), naturalnego D-alfa-tokoferolu, naturalnego octanu D-alfa-tokoferolu, naturalnego bursztynianu D-alfa-tokoferolu pochodzenia sojowego,
- fitosteroli i estrów fitosteroli otrzymanych z olejów roślinnych pochodzenia sojowego,
- estru stanolu roślinnego produkowanego ze steroli olejów roślinnych pochodzenia sojowego.
- Mleko i produkty pochodne(łącznie z laktozą), z wyjątkiem:
- serwatki wykorzystywanej do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego,
- laktoitolu.
- Orzechy, tj. migdały (Amygdalus communis l.), orzechy laskowe (Corylus avellana), orzechy włoskie (Juglans regia), orzechy nerkowca (Anacardium occidentale), orzeszki pekan (Carya illinensis(Wangenh.)K.Koch), orzechy brazylijskie (Bertholletia excelsa), pistacje/orzechy pistacjowe (Pistacia vera), orzechy makadamia lub orzechy Queenslana (Macadamia ternifolia), a także produkty pochodne z wyjątkiem orzechów wykorzystywanych do produkcji destylatów alkoholowych, w tym alkoholu etylowego pochodzenia rolniczego.
- Seler i produkty pochodne,
- Gorczyca i produkty pochodne,
- Nasiona sezamu i produkty pochodne,
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10mg/kg lub 10 mg/litrw przeliczeniu na całkowita zawartośćSO2dla produktów w postaci gotowej bezpośrednio do spożycia lub w postaci przygotowanej do spożycia zgodnie z instrukcjami wytwórców,
- Łubin i produkty pochodne,
- Mięczaki i produkty pochodne.
W/w wykaz jest zgodnyz Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady UE z dnia 25 października 2011 r.(nr 1169/2011 – zał. nr II do zarządzenia) w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności oraz Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 23 grudnia 2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych. (Dz.U. z 2014r. poz 669, z póżn. zm) . |