Zarządzenie nr 13/2015
Dyrektora Miejskiego Przedszkola nr 7 w Nowym Sączu
z dnia 08 września 2015 r.
SZEGÓŁOWA LISTA PRODUKTÓW DOPUSZCZALNYCH DO STOSOWANIA W ŻYWIENIU ZBIOROWYM W MIEJSKIM PRZEDSZKOLU NR 7 W NOWYM SĄCZU
A. Produkty zbożowe lub ziemniaki:
1. Płatki zbożowe, kukurydziane, ryżowe.
2. Pieczywo razowe, wieloziarniste.
2. Ziemniaki.
3. Mąka.
4. Kasza manna.
5. Kasza jęczmienna.
6. Kasza jaglana.
7. Kasza gryczana.
8. Makaron.
9. Ryż (biały, brązowy)
10. Pieczywo razowe.
B. Warzywa:
1. Pomidor.
2. Ogórek i ogórek kiszony.
3. Kapusta i kapusta kiszona.
4. Brokuł.
5. Kalafior.
6. Kalarepa.
7. Marchew.
8. Pietruszka.
9. Seler.
10. Por.
11. Kukurydza.
12. Szpinak.
13. Brukselka.
14. Cebula.
15. Czosnek.
C. Owoce:
1. Jabłka.
2. Śliwki.
3. Gruszki.
4. Czereśnie.
5. Jagody.
6. Wiśnie.
8. Jagody.
9.Borówki.
10. Kiwi.
11. Banany.
12. Ananasy.
13. Brzoskwinie.
14. Mango.
15. Nektarynki.
16. Pomarańcze.
17. Cytryny.
18. Arbuzy.
D. Mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona:
1. Mięso wołowe – wszystkie rodzaje.
2.Filet z kurczaka lub indyka.
3.Kurczk bez skóry .
4.Wędliny drobiowe ,wieprzowe chude
5.Pasty
6. Ryby – panga, mintaj, tilapia, halibut, łosoś, sola, miruna
7. Jajka kurze, jajka przepiórcze.
8. Orzechy laskowe i orzechy włoskie.
9. Nasiona słonecznika, nasiona dyni.
10. Soczewica, ciecierzyca, fasola, groch.
E. Tłuszcze spożywcze:
Masło
Oliwa z oliwek
Olej
Margaryny miękkie
F. Mleko lub produkty mleczne:
Mleko krowie
Mleko kozie
Ser żółty
Sery białe półtłuste
Śmietana
Jogurty naturalne
G. Napoje
Herbaty czarne
Herbaty owocowe
Kawy zbożowe z mlekiem
Kompoty owocowe
H. Inne produkty:
Miody prawdziwe (spadziowy, lipowy, wielokwiatowy)
Sól
Pieprz
Pieprz ziołowy
Jarzynki suszone
Warzywa i owoce mrożone
Zioła świeże lub suszone (rozmaryn, majeranek, papryka słodka, oregano, tymianek, bazylia, zioła prowansalskie, mięta, lubczyk, koperek, melisa, pietruszka, seler, szczypiorek, czosnek, kminek, rumianek)
Cukier w niewielkich ilościach dodajemy na prośbę rodziców.